mandag, april 30, 2007
Mælken
Hvordan mon det er at have sin egen malkeko? Vi forbruger mælkeprodukter hver eneste dag,og er det så ikke en økonomisk frihed at have koen selv? Det er vi godt nok kommet frem til, at det ikke er. Det er muligvis en god investering, men det indebærer også temmelig meget arbejde, en vis risiko (for hvad nu, hvis den bliver syg?) og en ekstra binding i hverdagen. De liter, den nu giver, skal jo bruges. men vi er stadig nysgerrige omkring forarbejdning af mælk, og overvejer, om ikke det var noget for os at hente ubehandlet gårdmælk og så selv syrne, skumme, kærne o.s.v.5 liter mælk hentede vi til "Køernes forårsfest"Af 2½ liter lavede vi tykmælk2½ liter blev stillet i køleskabet i en bred skål, så fløden nemt kunne skummet af dagen efter.
Af tykmælken spiste vi 1½ liter med velbehag.Den blev lidt tynd, så ungerne brugte den "tyk kærnemælk" - drikkeyoghurt. Den havde været perfekt til koldskål.Den sidste liter drænede vi i et klæde i en si over en skål sammen med en lille ekstra sjat fløde. Det tog 7 timer. Men så kunne vi også røre de skønneste flødeoste. Den ene med dild fra sidste års høst + salt. Den anden hvor vi "snød lidt" og puttede tørret hvidløg og urtesalt i.Jeg er ked af at sige det, men det var pærelet, og resultatet var fuldt på højde med den ost, glassene var fyldt op med, da de blev købt. Hmmm...er det virkelig bare det? Større er mystikken altså ikke i en flødeost - men mums, det var en stor fornøjelse, både på de nybagte boller (hvor vi jo havde den bedste valle at bage på) og til at dyppe fredagschipsene i.....Lækkert!
1 liter tykmælk gav ca. 250 gram flødeost.
Så var der mælken.
Vi skummede fløden - det gav godt 2 dl.
Mælken var stadig fed. Kold smagte den jo skønt (Det er Marie ikke enig i). Som varm kakao til at modtage vores feriegæster var det ganske enkelt uimodståeligt. Den må også være perfekt ovenpå sommerens jordbær. Men det var altså ikke ren kærlighed for alle.
Pigerne piskede fløden. Tog halvdelen fra til en lækker dessert (men ups; den der gemmer til natten, gemmer til farmand :-) Vi hører, at den var lækker)
Den anden halvdel - fløde af 1 1/4 l mælk eller godt 1 dl fløde - piskede Mette, til den skilte sig i væde og.......den lækreste smør.
Her ser I det beskedne resultat:
Rørt med lidt havsalt hævede det bålbrødene til et herremåltid.
-men hmmmm, der skal alligevel en del mælk til, hvis der skal smør på rundstykkerne. Hvis vi skulle gøre det lidt mere organiseret, vil jeg skumme fløden af, inden jeg laver tykmælk, så der er lidt mere til smør.
Camilla Plum´s Ællebælle Frikadelle inspirerer både til brug af råvarer på en børnevenlig måde, til holdninger til fødevarer...og så er der solide og virkelig gode opskrifter i. Bl.a. på det rugbrød, vi spiser herhjemme.
Vi havde god gavn af 2 af mine bedste bøger:Camilla Plumhar flere sikre veje til god yoghurt, tykmælk og andre mælkeprodukter.
Katrine Rudolph´s bog "Et liv med tid til livet" er nu så gammel, at jeg fik den på bogudsalg.Den er god, inspirerende og meget idealistisk. Skrevet, da Katrine Rudolph var ung mor til 2 små piger - helt frisk og kampklar :-) Nu er pigerne snart voksne, og der er vist kommet flere børn til. Men en god bog - bl.a. om deres selvforsyningseksperimenter...ja, og deres egen malkeko:-)
Der fandt jeg opskriften på flødeost.
Med en familiestørrelse som vores tror jeg,det er en god prioritering at gøre mere af det her. Kvaliteten er virkelig god - og vi sparer mange penge uden at "røre en finger".Det meste af arbejdet består i at lune lidt og holde øje - være der - så arbejder tiden med dræning og kulturer, der vokser og syrner. Nemt. og sjovt!! :-)
Kunne du ikke lige poste mig din rugbrødsopskrift - ja, altså hvis du mener, den er idiotsikker, for jeg plejer jo ikke have det store held med mine rugbrød, men jeg er villig til at gøre endnu et forsøg ;-)
Har I forsøgt jer med spirerne i glas eller står den stadig på hussalg/køb?
Kærligst Helle
jeg sender den lige i en mail, men du skulle nu tage at bestille bogen på biblioteket, hvis engang du trænger til en god bog at læse.
Vi skal klart prøve dine spirer en af dagene. De så så lækre ud. Lige nu spirer det nu hurtigt udenfor også, og vi lægger kræfterne der - og hos Bøllespirerne:-)
Hussalget har ikke givet pote endnu, men der har været flere og kigge (skrubbe skrubbe skrubbe:-))
Kærlig hilsen Ane
Kh Helle
Vil du være venlig at lade være med at tie stille!!! Dem, der spørger er ikke dumme, men videbegærlige, ganske som jeg selv, der konstant spørger og undersøger min verden og omverden. Jeg holder så meget af at lære nyt og lade mig inspirere - og at kunne inspirere andre. Hvorfor skulle man ellers lave en blog ;-) Så TAK fordi du spørger!!!
Bøllespiren er for nærværende kun for os 8 familier - blev det til - mens vi lærer lidt mere, kommer ind i tingene og vurderer arbejdsbyrden. Man kan "nemt" lave sin egen indkøbsforening. For mig betød det bare, at jeg tyggede på det et årstid, inden jeg gik igang. Jeg hjælper gerne med at formidle den virkelig gode vejledning, Sisse Gerdsen har lavet. Den ligger nemlig ikke på nettet mere:-( Jeg skal også nok skrive noget mere om Indkøbsforeningen lidt senere. Til da kunne du jo fornøje dig med at se et indslag i Rabatten fra sidste sommer med nogle af de gamle fra Økoshop: http://www.dr.dk/DR1/Rabatten/Indslag/2006/0912103123.htm
Kærlig hilsen Ane
P.S. Held og lykke med rugbrødet:-)
Jeg lægger det på bloggen i næste indlæg og sender det til dig i en mail om lidt.
Ane :-)
Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]
<< Start
Abonner på Opslag [Atom]