onsdag, december 13, 2006

 

Havregrynskugler, fristelser og samvittighed



December betyder havregrynskugler - selv inden vi bager småkagerne.

Vi fik i går besøg af Emil, en journaliststuderende, der havde fået den vilde ide, at han skulle køre fra Århus til Fårhus for at se, hvad en hjemmeskole mon kan være. Vi syntes,han skulle have lidt til kaffen efter den lange tur på landevejen - og hvad er bedre end et fad havregrynskugler? Og en kurv med luciabrød i (morgen -) dagens anledning. Han rullede ind i indkørslen 1½ time for tidligt, og da var vi i fuld gang i køkkenet (og heldigvis i tøjet ;-)), så han fik da rigtig syn for sagen med 3 unger, der måler, vejer, triller og smager :-)

Desværre holdt portionen ikke, til Helge kom hjem, så vi måtte jo trille en ny portion. Så fik Karen selv den gode ide at fordoble portionen, så vi også kunne tage nogen med i legestue. Det gjorde hun så med rødt - for vi får jo nok brug for dobbelt portion en anden gang ;-). Jeg kunne se, hvordan øjnene scannede teksten for tal. Og så kom et rigtig godt spørgsmål: "Skal man så putte det i køleskabet 1 time i stedet for ½?" Praktisk matematik har mange fordele - vi snakkede om, at hvis man fx fordobler temperaturen,så finder man automatisk ud af, at det ikke er en god ide, haha.

I øvrigt kunne Karen og Svend helt selv læse og blande den anden portion. (Hvor skønt at have tiden til at lave 2 portioner den samme dag).

-Og så var det et meget positivt møde med Emil. Han var sørme god til at stille nysgerrige, velvillige og kritiske spørgsmål, til at leve sig ind i emnet og til at tale med børnene (han har endda ikke selv børn). Det - sammen med at hans artikel jo ikke skal offentliggøres - gav stof til en masse reflektion i en lang fri samtale om hjemmeskole og livet omkring det. Vi taler ind imellem om, at man burde kontakte pressen rundt omkring i landet. Ikke for at se sig selv i avisen, forstås, men for at udbrede kendskabet til hjemmeskole som en mulighed. Vi har haft lidt forbehold, fordi det ville inddrage børnene, og det er vi tilbageholdende med at "udsætte" dem for. Men med Emils besøg fik vi da lov at prøve situationen af - så tak for besøget, Emil, og god skrivelyst. Vi glæder os til at læse din opgave på fredag og til at se bare nogle af alle de billeder, du fyrede af :-)

Emil fik en lang historie af Karen om Sancta Lucia, der bar mad ned i katakomberne til de kristne. Hun havde hænderne fulde og satte derfor lys på hovedet. Vi har også læst, at hun engang pillede sine øjne ud som en gave til en bejler, der var meget forelsket i hendes smukke øjne (hvilken overreaktion!!!),og det gav anledning til at fortælle, at vi havde mødt en bekendt, der har glasøje. Hos Lucia voksede iøvrigt et par friske øjne ud, og hun er nu helgeninde for de blinde. .....Nåja,og så fik han også lige historien om, at Svend samme formiddag havde væltet ALLE mine stabler med vasketøj (der VAR lagt sammen) ned fra bordet i bryggerset - og "så fik mor lyst til at SLÅ HAM!!! - men hun gjorde det ikke). GODT, det ikke er til avisen - hvad kunne man ikke lige få ud af det? Forklaringen er, at vi aftenen inden havde læst om Adam og Eva og talt om fristelser og om at få sure og vrede tanker og ideer. Om, at det er naturligt, men at kunsten er at lade være med at gøre alt det, man kan få lyst til (altså: "Det er okay at have lyst til at slå - men ikke okay at slå").

Da episoden i bryggerset var overstået,og Svend og jeg stod og samlede tøj op, stod Karen i døren og filosoferede:"Havde du lyst til at slå Svend, mor?" "Ja, det tror jeg næsten - det er godt nok surt at lægge alt det tøj sammen igen!!" - og så kom konklusionen: "Svend havde LYST til at smide med tøj - og det gjorde han. Jeg tror, det er fordi, han er lille. Du havde lyst til at slå - men du gjorde det ikke."

"Men jeg gør det ikke mere, mor" kom det fra Svend. En lille portion skam og skyld er lagt i bunken - ak ja. En klog psykologbekendt sagde engang til mig, at man skal have bare lidt skam og skyld i dejen for at opbygge en samvittighed - det være hermed gjort!



Kommentarer: Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]





<< Start

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Abonner på Opslag [Atom]